Rzodkiewka – smakowite perły świeżości!

tak brzmi marcowe hasło w naszym kalendarzu. A motto na ten miesiąc to:

Nie musisz być idealny, po prostu bądź lepszy niż byłeś wczoraj!

Rzodkiewka – po łacinie Raphanus sativus – należy do rodziny krzyżowych lub kapustowatych. Występuje w wielu typach, kolorach i kształtach.

Rzodkiewka zyskała popularność w poprzednich dziesięcioleciach i obecnie uprawiana oraz spożywana jest na całym świecie, od obu Ameryk po Europę, Bliski Wschód, Afrykę i Azję.

Rzodkiewkę powszechnie sprzedaje się luzem lub w pęczkach, często zapakowaną, a coraz częściej wstępnie poszatkowaną w sałatkach. Jest zdrowym produktem bogatym w witaminy i minerały, takie jak wapń, żelazo, potas i cynk. Rzodkiewki zawierają również dużo przeciwutleniaczy.

Hazera jest światowym liderem w hodowli rzodkiewki o okrągłym zgrubieniu. Firma osiągnęła tę pozycję poprzez wieloletnie prace hodowlane, koncentrując się na innowacji i właściwym doborze kluczowych cech.

Główne kierunki hodowli to odporność na choroby (m.in.: Fusarium, bielik krzyżowych, mączniak rzekomy), długi okres przydatności do spożycia, dobry smak i atrakcyjny, świeży wygląd. Równie ważne jest, aby to warzywo, do niedawna postrzegane jako typowo nowalijkowe, można było zaoferować przez cały rok. I na tym również koncentruje się firma Hazera.

Wśród szerokiej oferty odmian do uprawy pod osłonami znajdą Państwo Nowość Whitellę F1 – rzodkiewkę o białym, okrągłym zgrubieniu. Bogate portfolio tego gatunku to również odmiany do uprawy w gruncie przez cały okres wegetacji.