Pomidor Rosamunda nagrodzony Srebrną Perłą Rynku FMCG

O nim się nie tylko mówi, o nim się też pisze!

A to dlatego, że pomidor malinowy Rosamunda zdobył kolejną nagrodę ⇒ Srebrną Perłę Rynku FMCG w kategorii: Innowacja Spożywcza. Dziękujemy za uznanie!

Zdaniem Mariana Zycha, Dyrektora Generalnego LD Holding i Jurora:

„Nagrodzone srebrną Perłą Rynku FMCG Pomidory Rosamunda firmy Hazera Poland są bardzo smaczne, a ponadto mają oryginalny kształt. Trzeba przyznać, że oferta tego producenta wyróżnia się jakością.”

Michał Taraska:

„Postawiliśmy na pomidora klasy PREMIUM Rosamunda i to był bardzo dobry wybór!”

 

Rosamunda to wyjątkowa odmiana pomidora malinowego wyróżniająca się kształtem owocu oraz wybornym smakiem. To prawdziwy pomidor typu PREMIUM.

Owoce w kształcie sakiewki, z intensywnym połyskiem i głębokim żebrowaniem, doskonale prezentują się w jednowarstwowych opakowaniach, przyciągając oko konsumentów. Owoce Rosamundy swoim charakterem nawiązują do pomidora z dawnych lat i smakują jak te z „babcinego ogródka”.

Rosamunda przeznaczona jest do uprawy przedłużonej w szklarniach oraz tunelach foliowych o podwyższonym standardzie. Optymalny termin nasadzeń to początek lutego. Może być również uprawiana w krótkich cyklach, w zimnych tunelach od początku maja.

Przy tej okazji warto przypomnieć kilka podstawowych wskazówek uprawowych:

  • w uprawach przedłużonych, ze względu na duże obciążenie owocami, zalecane jest szczepienie, celem wzmocnienia wigoru rośliny
  • rośliny tworzą rozbudowane grona kwiatowe, zaleca się więc ich regulację do 4-5 owoców
  • usuwanie kwiatów staśmionych korzystnie wpływa na wyrównanie owoców w gronie
  • zaleca się utrzymywanie 30-50% większej populacji trzmieli, z uwagi na dużą liczbę kwiatów w gronach
  • na etapie kwitnienia 6. grona oraz w okresie letnim korzystne jest pozostawienie kilku dodatkowych liści na roślinie, pochodzących z pędów bocznych przy wierzchołku
  • w okresie gorącego lata polecane jest cieniowanie obiektów lub korzystanie z ekranów cieniujących
  • wysokie temperatury i niska wilgotność w obiekcie mogą przyczynić się do wystąpienia suchej zgnilizny wierzchołkowej na owocach, dlatego w okresie letnim zaleca się:
    • utrzymywanie nieco niższego stężenia pożywki niż przy uprawie odmian standardowych
    • dbanie o właściwy poziom wilgotności w obiekcie
    • utrzymywanie właściwego stosunku N/K w pożywce

Więcej informacji po kliknięciu na link: Rosamunda – Jedyny Taki Pomidor