Brokuł i kalafior to strzał w dziesiątkę!

Rzeczywistość, w jakiej funkcjonujemy od kilku tygodni, zaskoczyła praktycznie każdego z nas. Pandemia wywołana wirusem SARS-CoV-2 (koronawirus, choroba Covid-19) już znacząco wpłynęła na zmianę zachowań konsumentów, a to dopiero początek drogi. Branża ogrodnicza stanęła przed koniecznością znalezienia trafnych rozwiązań na nowe wyzwania.

Wyjątkowa sytuacja, z jaką mamy do czynienia, spowodowała, że stany magazynowe (chłodnie) niemalże wszystkich zakładów „świecą pustkami”. Przemysł przetwórstwa spożywczego wykazuje duże zapotrzebowanie na surowiec. Jednocześnie uzasadnione są obawy, że kraje, które zwykle hojnie dysponowały nadwyżkami warzyw, w tym sezonie będą produkować surowiec tylko na własne potrzeby. Można zatem przewidywać, że nie powinno być problemów ze zbytem wyprodukowanego surowca. Coś, co jeszcze wczoraj spędzało nam sen z powiek, dziś – w tej odmiennej rzeczywistości – najprawdopodobniej nie będzie miało miejsca.

Brokuł dla przemysłu

Rynek brokułów w Polsce sięga 8 000 ha i stale rośnie. Znaczną część stanowi brokuł jesienny, przeznaczony do różyczkowania i mrożenia. Szacuje się, że uprawa tego gatunku z przeznaczeniem dla przemysłu zajmuje ponad 5 000 ha. Ze względu na brak rąk do pracy, jej koszty rosną jak nigdy dotąd. Dlatego wiele firm hodowlano-nasiennych poszukuje sposobu na maksymalną mechanizację każdego etapu uprawy brokułu. Być może dzisiejsza, globalna sytuacja przyspieszy poszukiwania dobrych rozwiązań, choć zapewne nie nastąpi to z dnia na dzień.

W ofercie firmy Hazera Poland pojawiła się nowa odmiana dla przemysłu i na świeży rynek – TRAJANO F1. W testach wieloletnich, niezależnie od warunków pogodowych, odmiana ta nie miała tendencji do wydłużania cyklu wegetacji (77-80 dni). Wykazała dobrą tolerancję na warunki suszy i podwyższonych, jesiennych temperatur. Ta cecha wyróżniająca TRAJANO może mieć znaczenie zwłaszcza wtedy, gdy uprawa napotka na trudności związane z niedoborem wody w glebie. Susza panująca na polach uprawnych już w tej chwili nie napawa optymizmem. Należałoby założyć, że tegoroczna jesień będzie podobna do poprzednich. Wybór jesiennej odmiany TRAJANO pozwoli w znacznej mierze w naturalny sposób zabezpieczyć plantację przed zgubnymi skutkami wrześniowych upałów. Róże tej odmiany są wyrównane, wypukłe, łatwo się różyczkują dając wysoki udział frakcji handlowej w plonie. W 2018 roku, który zostanie zapamiętany jako wyjątkowo upalny, w jednej z rolniczych spółdzielni produkującej warzywa na Kujawach przeprowadzono badania porównawcze kilku odmian brokułu. Badania te wykazały, że spośród tych odmian, w tym dwóch najważniejszych standardów dostępnych na polskim rynku, TRAJANO uzyskało najwyższą wartość gotowego surowca! Dodatkowo odmianę tę cechuje dobra trwałość polowa. Plantacje TRAJANO są wyrównane i zdrowe.

Podsumowując, brokuł TRAJANO to:

  • wysoki udział różyczek frakcji handlowej
  • krótszy niż standard okres wegetacji około 77-80 dni
  • powtarzalność cyklu wegetacji
  • dobra tolerancja na warunki jesiennych upałów i długotrwałej suszy
  • dobra trwałość polową
  • duża zdrowotność i wyrównanie plantacji

Nowa odmiana kalafiora

Planując uprawę warzyw w czasach pandemii warto również zastanowić się nad założeniem plantacji spokrewnionego warzywa, czyli kalafiora. Uprawa kalafiora zajmuje w Polce areał 8 000 ha. Dla przemysłu przeznacza się co najmniej 60% surowca. Podobnie jak brokuł, kalafior ceniony jest przez przetwórców i producentów mrożonek.

W ofercie odmian kalafiora dedykowanego dla przemysłu Hazera Poland proponuje nowość – odmianę DUROK F1. Cechuje ją wysoka tolerancja na warunki jesiennych upałów, niezwykle zwarta, ciężka i biała róża. Odmiana nie ma tendencji do wydłużania cyklu wegetacji. W plonie mamy wysoki uzysk gotowej różyczki.

Podsumowując, kalafior DUROK to:

  • róża biała, zwarta i ciężka, bardzo dobrze okryta liśćmi
  • wysoki udział różyczek frakcji handlowej, mało strat, mały głąb
  • krótki okres wegetacji ok. 80-85 dni
  • niezawodność i wierne plonowanie
  • powtarzalność cyklu wegetacji
  • dobra tolerancja na warunki długotrwałej suszy oraz wysokie temperatury w okresie jesiennym
  • duża zdrowotność i wyrównanie plantacji

Zdrowe odżywianie w okresie pandemii

Brokuł to warzywo pozostające w trendach zdrowego żywienia. I nic w tym dziwnego, bo w rankingach warzyw i owoców jest na pierwszym miejscu pod względem profilaktyki chorób nowotworowych. Jest bogaty w takie składniki jak: sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil, które skutecznie chronią organizm przed groźnymi nowotworami m.in.: w obszarze jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Dodatkowo to prawdziwa „kopalnia” minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz źródło witamin z grupy A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwasu pantotenowego (B5) i kwasu foliowego (B9). Szczególnie cenne jest dla kobiety w ciąży (kwas foliowy), cukrzyków (duża ilość chromu), osób z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem. Co jeszcze warto wiedzieć o brokule? Pomimo, że jest to warzywo, które pochodzi z ciepłych obszarów morza śródziemnego (okolice Cypru) to zaadoptował się do naszych warunków uprawy i dobrze znosi przymrozki. Różyczki zachowują swe walory podczas całego procesu przetwarzania żywności. Dlatego stanowią poszukiwany składnik wielu potraw i mrożonek.

Kalafior, którego przodkiem jest brokuł zaliczany jest do tzw.: superfood. Podobnie jak brokuł zawiera sulforafan, a więc ma działanie przeciwnowotworowe, wpływa na poprawę ciśnienia krwi i funkcjonowanie nerek. Ma również działanie przeciwzapalne, dzięki wysokiej zawartości indol-3-karbinolu i witaminy C. Jest także dobrym źródłem witaminy K, białka, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, potasu i manganu. Kalafior pomaga organizmowi w detoksykacji, zawiera antyoksydanty oraz substancje zawierające siarkę. Jedzenie kalafiora oznacza dostarczanie organizmowi całego bogactwa przeciwutleniaczy i fitoskładników.

Zatem jedzmy warzywa na zdrowie!