Żółknięcie liści zimą

Hitoshi Kifuji, Maebashi-City, Gumma, Japonia

Pytanie

Uprawiamy pomidory w szklarni w hydroponice. Ostatni siew był 10 września, wysadzanie 25 września. Zbiór rozpoczęliśmy na początku stycznia. W okresie zimowym roślinom zaczęły żółknąć liście. Załączam zdjęcia. Niektóre rośliny pokonały ten problem, gdy zaczęło się robić cieplej, ale na niektórych odmianach zjawisko nadal występuje. Nasz doradca zasugerował wpływ niskich temperatur, jako że kilkakrotnie temperatura w obiekcie spadała do 10 stopni Celsjusza. Podejrzewał także, że nawożenie też nie było bez znaczenia. Co, według Pana, mogło być przyczyną zaistniałej sytuacji i jak można zapobiegać wystąpieniu problemu?

George

Sądząc jedynie ze zdjęć uważam, że żółknięcie liści mogło być bardziej spowodowane niedoborem składników pokarmowych, niż wpływem niskich temperatur czy niedoświetleniem roślin. Objawy takie występują częściej przy produkcji hydroponicznej niż w tradycyjnych podłożach. Żółknięcie pojawiało się głównie w pobliżu czerwieniejących gron, a właśnie te części rośliny wykazują największe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Rozwiązaniem wydaje się być zwiększenie nawożenia mikroelementami (głownie magnezem i manganem). Proponuję, żeby zasięgnął Pan porady lokalnego specjalisty od nawożenia.